Εφευρέσεις – Ακτίνες Χ

d1Ακτίνες Χ: μία επαναστατική εφεύρεση που ανακαλύφθηκε τυχαία

 

Τον Νοέμβριο του 1895 ο Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν,  γερμανός καθηγητής φυσικής, έκανε διάφορα πειράματα με καθοδικές ακτίνες ρεύματος υψηλής τάσης και παρατήρησε πως ένα κρυστάλλινο αντικείμενο πάνω στο γραφείο του φωσφόριζε όταν έπεφταν πάνω οι ακτίνες. Ξεκίνησε τα πειράματα διαπιστώνοντας πως όποιο αντικείμενο παρεμβαλλόταν ανάμεσα στην οθόνη του κρυστάλλου και στο σωλήνα γινόταν διάφανο, καθώς οι ακτίνες το διαπερνούσαν χωρίς πρόβλημα.

Ο Ρέντγκεν ονόμασε την ανακάλυψή του “Ακτίνες X”, καθώς δεν γνώριζε ακόμη τι ακριβώς ήταν και χρησιμοποίησε το επιστημονικό σύμβολο για τον άγνωστο παράγοντα (Χ). Έπειτα από ένα μικρό διάστημα πειραματισμών ανακάλυψε τον τρόπο ώστε να μπορεί να φωτογραφίσει οτιδήποτε διαπερνούσαν οι ακτίνες. Είχε μόλις γεννηθεί η ακτινογραφία, διαδικασία η οποία θα έδινε αργότερα σημαντική ώθηση στην ιατρική διάγνωση και θα χάριζε στον Ρέντγκεν το πρώτο βραβείο Νόμπελ το 1901!

Στις 22 Δεκεμβρίου έβγαλε ακτινογραφία τη παλάμη της συζύγου του όπου φαινόταν ξεκάθαρα το γαμήλιο δαχτυλίδι και τα οστά των δακτύλων της, ενώ μία εβδομάδα αργότερα παρουσίασε τα ευρήματα του στο ιατρικό συνέδριο. Με αυτή την ανακάλυψη θα έδινε τη δυνατότητα στους ιατρούς να βλέπουν εσωτερικά το σώμα των ασθενών, ώστε  να μπορούν να κάνουν μια επιτυχημένη διάγνωση. Μέχρι τότε οι ιατροί στηρίζονταν στη μαρτυρία του εκάστοτε ασθενούς, στη στηθοσκόπηση και στην επίκρουση (ελαφρύ χτύπημα με το χέρι για να διαπιστωθεί η κατάσταση των οργάνων).

Το πρώτο διάστημα ο Ρέντγκεν δέχτηκε έντονη αρνητική κριτική, καθώς ένα μέρος της επιστημονικής κοινότητας τον χλεύαζε και οι υπόλοιποι διαστρέβλωναν την πραγματικότητα, πιστεύοντας πως οι νέες ακτίνες ήταν ένα είδος φωτογραφικής μηχανής που θα αντικαθιστούσε τις παλιές και θα φανέρωνε τα απόκρυφα σημεία του σώματος.

Η ακτινογραφία άργησε να χρησιμοποιηθεί στα νοσοκομεία της Ευρώπης και της Αμερικής, διότι δεν θεωρούνταν χρήσιμη από κάποιους επιφανείς χειρούργους. Τα πρώτα ακτινολογικά μηχανήματα κρύφτηκαν στα υπόγεια και στις σοφίτες των νοσοκομείων, ενώ οι πρώτοι ειδικοί γιατροί θεωρούνταν υποδεέστεροι των συναδέλφων τους.

Μετά από μία δεκαπενταετία πολλοί ακτινολόγοι άρχισαν να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν από καρκίνο. Ακολούθησαν έρευνες και διαπιστώθηκε πόσο επικίνδυνη για την υγεία ήταν η αθροιστική συσσώρευση της ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό.

science-inventor-and-hand

Γνωρίζατε ότι:

Αρχικά επικρατούσε η άποψη ότι η “Ακτίνες X” ‘ήταν ένα  «ηλεκτρομαγνητικό στριπτίζ» , ωθώντας μία αμερικάνικη βιομηχανία εσωρούχων να εισάγει στην αγορά εσώρουχα αδιαπέραστα στις ακτίνες. Το νέο εσώρουχο έκανε θραύση, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν πως κυκλοφορούσαν στην αγορά λαθραία γυαλιά που εξέπεμπαν τέτοιες ακτίνες.

 

Επιμέλεια: Ευτυχίδη Ρωξάνη

Πηγή: Πρωτοπαπαδάκης, Ι (2008), «Ποιος Γελάει Τώρα; Άγνωστες ιστορίες πίσω από εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή μας», Αθήνα Παπασωτηρίου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *