Εφευρέσεις – Η Τηλεόραση

 

Τηλεόραση

 Η-τηλεόραση-χάνει-κόσμο

     «Η τηλεόραση δεν πρόκειται να αντέξει σε καμία αγορά πάνω από έξι μήνες. Γρήγορα ο κόσμος θα βαρεθεί να κοιτάζει κάθε βράδυ ένα ξύλινο κουτί», δήλωσε κάποτε ένας διάσημος παραγωγός του Χόλιγουντ. Ήταν και αυτή μία από τις πολλές προβλέψεις που καταδίκαζαν το νέο μηχάνημα, που έκανε την εμφάνισή του την εποχή του μεσοπολέμου. Τελικά, οι προβλέψεις θα έπεφταν στο κενό και αυτό το ξύλινο κουτί κάποια στιγμή θα έμπαινε σε κάθε σπίτι.

Ο πρώτος άνθρωπος που έκανε δημόσια επίδειξη του φαινομένου της «ασύρματης παρακολούθησης» ήταν ο Τζον Μπέρντ, ο οποίος το 1926 μετέδωσε κινούμενες εικόνες μιας εγγαστρίμυθης κούκλας σε ένα κατάστημα της Βρετανίας. Ο κόσμος έκανε ουρά για να δει αυτές τις θολές εικόνες, οι οποίες σηματοδοτούσαν την αρχή μιας άλλης εποχής. Αν και το μηχανικό τηλεοπτικό του σύστημα σύντομα αντικαταστάθηκε από ηλεκτρονικά συστήματα(του Βλάντιμιρ Ζβορίκιν και του Φίλο Φάρνσγουορθ – αρκετοί θεωρούν τον καθένα από αυτούς ως εφευρέτη της σύγχρονης τηλεόρασης), εντούτοις η τηλεοπτική βιομηχανία ουσιαστικά ξεκίνησε από το Μπερντ.

Ο Μπερντ ήταν ένας φτωχός, ασθενικός και αποτυχημένος εφευρέτης και επιχειρηματίας, ο οποίος το 1923 διεκδίκησε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα «σύστημα μετάδοσης ειδήσεων, πορτρέτων και σκηνών μέσω ασύρματης τηλεγραφίας». Η πρωτόγονη τηλεόραση του είχε φτιαχτεί στη σοφίτα όπου έμενε από παλιοσίδερα και κουτιά που βρήκε εκεί. Ήταν ένα συνονθύλευμα από φακούς, χαρτονένιους δίσκους και ηλεκτροκινητήρες που κολλούσαν μεταξύ τους με κερί, κόλλα και σπάγκο. Παραδόξως, το κατασκεύασμα αυτό λειτούργησε, αν και οι πρώτες τηλεοπτικές εικόνες ήταν πολύ κακής ποιότητας αφού χρησιμοποιούσαν μόνο 30 γραμμές σάρωσης – σε σχέση με τις 600 που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Το 1925 ο Μπερντ χρησιμοποίησε στα πειράματά του τον βοηθό του, ο οποίος αρχικά τρόμαξε από το έντονο λευκό φως και απομακρύνθηκε από το πομπό. Αργότερα, όταν έλαβε μισή κορόνα παρέμεινε στη θέση του και τότε ο Σκοτσέζος εφευρέτης διέκρινε το κεφάλι του στην οθόνη. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εμφανίστηκε στην τηλεόραση και ο οποίος έπρεπε να δωροδοκηθεί για να δεχτεί αυτή την τιμή!

Το 1928 ο Μπέρντ πραγματοποίησε την πρώτη υπερατλαντική τηλεοπτική μετάδοση, ενώ την ίδια χρονιά μετέδωσε την πρώτη έγχρωμη εικόνα. Εν τω μεταξύ, άρχισαν να κατασκευάζονται οι πρώτες εμπορικές τηλεοράσεις, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον κόσμο να εκτεθεί στο νέο μέσο. Με την αποφασιστικότητα και το πείσμα του κατάφερε να πείσει το BBC να χρησιμοποιήσει την κάμερα του και να ξεκινήσει πειραματικά προγράμματα.

Η κάμερα που είχε κατασκευάσει ήταν ένα τεράστιο, χοντροκομμένο μηχάνημα που βιδώνονταν στο έδαφος για να μην πέσει και επειδή το εσωτερικό θερμαίνονταν, χρειαζόταν συνεχώς παγωμένο νερό για την ψύξη του. Παρ’ όλα αυτά, έκανε τη δουλειά της, αν και πολλοί ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί, αφού η εικόνα που έβλεπαν ήταν ένα θολό πράγμα που τρεμόπαιζε. Δυστυχώς για τον εφευρέτη, η επιτυχία δεν κράτησε πολύ, καθώς  το BBC ξεκίνησε πλήρες τηλεοπτικό πρόγραμμα και έκρινε ότι το μηχανικό του σύστημα είχε περιορισμένες δυνατότητες. Το σύστημά του αποσύρθηκε και υιοθετήθηκε το ηλεκτρονικό σύστημα του Ζβορίκιν. Η επιχείρηση του Σκοτσέζου εφευρέτη κατέρρευσε και ο ίδιος πέθανε μετά από εννέα χρόνια, φτωχός, πικραμένος και απογοητευμένος….

15679098_shutterstock_146059595.limghandler

Γνωρίζατε ότι:

Ο Τζον Μπερντ αρχικά ονόμασε το μηχάνημά του «televisor», το οποίο όμως – αν και πρωτάθηκαν διάφορα άλλα ονόματα όπως «audiovision», «telephonoscope», «farscope» – έγινε σύντομα «television».

Στα πρώτα βήματα η τηλεόραση απέκτησε πολλούς επικριτές, οι οποίοι θεωρούσαν ότι αυτό το «χαζοκούτι» δεν θα ενδιέφερε τον κόσμο. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο ενός συντάκτη βρετανικής εφημερίδας, που δήλωσε τότε: «Η μισή λέξη είναι ελληνική και η άλλη μισή λατινική. Τι μπορεί να περιμένει κανείς από αυτό».

 

Επιμέλεια: Ευτυχίδη Ρωξάνη

Πηγή: Πρωτοπαπαδάκης, Ι (2008), «Ποιος Γελάει Τώρα; Άγνωστες ιστορίες πίσω από εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή μας», Αθήνα Παπασωτηρίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *