Πρόληψη –Σύμμαχος στην Yγεία μας

^EAAE376E99FAC4ADA69F9D7A2CC012348CC1207B1B09AA6AA7^pimgpsh_fullsize_distr

Πρόληψη –Σύμμαχος στην υγεία μας

       H πρόληψη συνίσταται απο ενέργειες, δραστηριότητες, μέτρα που στοχεύουν στο να αποτρέψουν, να εμποδίσουν την εμφάνιση διάφορων αρνητικών, βλαπτικών φαινομένων ή καταστάσεων, που άμεσα σχετίζονται και με την σωματική μας υγεία.

Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες πριν εκδηλώσουν την πληθώρα των συμπτωμάτων τους. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά παθολογικές καταστάσεις που προσβάλουν ετησίως εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Για να γίνει αυτό αρκεί να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην υγεία μας ανα τακτά χρονικά διαστήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και με την εμφάνιση μερικών συμπτωμάτων η έγκαιρη επίσκεψη στον γιατρό μας μπορεί να μας γλυτώσει απο πολλές δυσάρεστες καταστάσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο, περισσότερες θυσίες και περισσότερη ταλαιπωρία για τον ίδιο τον ασθενή.

Υπάρχουν τρία είδη πρόληψης.

Πρωτογενής πρόληψη. Περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να μην εμφανιστεί η πάθηση. Σε αυτό το σημείο η πρόληψη ξεκινάει από εμάς, βελτιώνοντας την διατροφή μας, την φυσική μας κατάσταση, την διακοπή κακών συνηθειών όπως το καπνισμα (το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολλές παθήσεις, οι οποίες από τις πιο σοβαρές είναι η  χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρκίνος του πνεύμονα, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α.), το αλκοόλ (το οποίο μπορει να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος, παγκρεατίτιδα, υπέρταση κ.α.). Επίσης το ετήσιο Check-up, καθώς και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό μέτρο προφύλαξης-πρόληψης από μελλοντικές παθήσεις.

Δευτερογενής πρόληψη. Περιλαμβάνει τα μέτρα που πρέπει να παρουμε για μια πιο έγκαιρη διάγνωση μετά την εμφάνιση της πάθησης. Όταν για τον οποιοδήποτε λόγο παρατηρήσουμε κάτι το ασυνήθιστο, θα πρέπει να ενημερώσουμε και να επισκευτούμε τον γιατρό μας.

Τριτογενής πρόληψη. Περιλαμβάνει τον περιορισμό των επιπλοκών όταν έχει εμφανιστεί μια πάθηση.

 

Με την εξέλιξη της ιατρικής, της τεχνολογίας και κατ’ επέκταση των νέων ασθενειών που εμφανίζονται στην εποχή μας, έχουν αναπτυχθεί πολλοί τρόποι πρόληψης.

Ας δουμε τώρα μερικούς, τους οποίους αξίζει να εισάγουμε στα ετήσια check-up μας:

  • Γενική εξέταση αίματος
  • Γενική εξέταση ούρων
  • Έλεγχος πνευμόνων (ακτινογραφία θώρακος, σπειρομέτρηση) Πολύ σημαντικές εξετάσεις για καπνιστές.
  • Έλεγχος καρδιάς (ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπέρηχος καρδιάς) Πολύ σημαντικές εξετάσεις σε ασθενείς με ιστορικό καρδιακής νόσου.
  • Για τις γυναίκες, τεστ ΠΑΠ, μαστογραφία.
  • Για τους άντρες από 50 ετών και πάνω ελεγχος του προστάτη και εξέταση PSA.

 

Αυτές είναι μερικές σημαντικές προληπτηκές εξετάσεις που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες αργότερα στο μέλλον. Και πρίν αποφασίσουμε να κάνουμε τις εξετάσεις, πρώτα θα πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό μας ώστε να μας καθοδηγήσει σωστά ακόμα και όταν δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ποτέ δεν πρέπει να αψηφούμε ένα σύμπτωμα το οποίο εμφανίζεται, ειδικά όταν αλλάζει την καθημερινότητα μας και επίσης ποτέ δεν προχωρούμε στην πρόσληψη φαρμάκου αυτοβούλως ή επειδή προτάθηκε από ένα φίλο, γνωστό ή συγγενή, αλλα μόνο κατόπιν ιατρικής εξέτασης και συμβουλής γιατρού, καθώς ο ειδικός είναι ο καλύτερος συμμαχός μας καθώς και η πρόληψη ανταμοιβή μας.

 

 

Επιμέλεια: Γαλανός Ιωάννης, Ιατρός

Πηγή: «Η πρόληψη σώζει ζωές» Μαριάννα Κουρούπη

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *