Εφευρέσεις: Η Παραμάνα

 

ΠΑΡΑΜΑΝΑ

0517685_1_

Η παραμάνα (<<safety pin>>), μία απλή εφεύρεση με ένα πολύ χρήσιμο μηχανισμό, προϋπήρχε από παλιά. Η σημερινή της όμως μορφή οφείλεται στον Ουώλτερ Χαντ, έναν φτωχό μηχανικό εφευρέτη, ο οποίος κατάφερε να την επινοήσει μέσα σε τρείς μόλις ώρες και με αυτό τον τρόπο να ξεπληρώσει ένα χρέος 15 δολαρίων!

Σύμφωνα με αποδείξεις, η εμφάνιση της συγκεκριμένης εφεύρεσης χρονολογείται πριν από 2.000 χρόνια, από την εποχή των Ρωμαίων, η οποία όμως ξεχάστηκε με τη πτώση της αυτοκρατορίας. Το 1842 ανακαλύφθηκε ένας απλός μηχανισμός από μία καρφίτσα και ένα ανεξάρτητο κομμάτι μετάλλου που ήταν λυγισμένο στην άκρη, το οποίο όμως δεν ήταν πρακτικό.

Αργότερα, το 1849 ο Ουώλτερ Χαντ, ο οποίος είχε πολλές εφευρέσεις στο ενεργητικό του, χρωστούσε 15 δολάρια στους σχεδιαστές που είχαν σχεδιογραφήσει τις πατέντες του. Οι πιστωτές του δεσμεύτηκαν να σβήσουν το χρέος του και να δώσουν 400 δολάρια επιπλέον, αν έβρισκε μία χρήση για ένα κομμάτι σύρμα. Ο Χαντ ασχολήθηκε τρεις ώρες με το κομμάτι σύρματος και το αποτέλεσμα ήταν η κατασκευή της παραμάνας, της οποίας το σχήμα της δεν έχει αλλάξει και πολύ έως σήμερα. Από τη πατέντα αυτή, δεν επωφελήθηκε οικονομικά, καθώς τα δικαιώματα τα παραχώρησε στους πιστωτές του.

Ο Χαντ παρόλο που είχε ένα πολύ εφευρετικό μυαλό και είχε κατασκευάσει πολλαπλές ευρεσιτεχνίες, δεν κατάφερε να γίνει πλούσιος, διότι δεν διέθετε το απαραίτητο επιχειρηματικό πνεύμα. Δυστυχώς, πέθανε φτωχός και ξεχασμένος το 1859, σε ηλικία 63 ετών.

 

Γνωρίζατε ότι:

 

        Κάποιες από τις δεκάδες κατασκευές του Χαντ ήταν ένα επαναλαμβανόμενο ντουφέκι, ένας μηχανισμός για να λειαίνει τα μαχαίρια, μία κόρνα για τις άμαξες, μία θερμάστρα, ένα είδος τακουνιού για μπότες και πάρα πολλά άλλα.

        Η πιο σημαντική όμως εφεύρεσή ήταν εκείνη της ραπτομηχανής. Ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε δύο κλωστές και βελόνες με τρύπα στην κορυφή. Δεν την κατοχύρωσε όμως ούτε αυτή την εφεύρεση, καθώς πίστευε ότι αν γινόταν αυτό θα απειλούνταν η βιωσιμότητα των ραπτριών.

Επιμέλεια:  Ευτυχίδη Ρωξάνη

Πηγή: Πρωτοπαπαδάκης, Ι (2008), «Ποιος Γελάει Τώρα; Άγνωστες ιστορίες πίσω από εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή μας», Αθήνα Παπασωτηρίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *