Τα νέα της ομάδας μας

Ο όρος «μακιγιάζ» είναι ξενόγλωσσος και έχει επικρατήσει διεθνώς χωρίς να μεταφράζεται. Προέρχεται από το γαλλικό ρήμα «maquiller» που σημαίνει μεταβάλλω, αλλοιώνω. Ο ελληνικός όρος που μπορεί να τον αντικαταστήσει είναι «ψιμυθίωση». Προέρχεται από το ψιμύθιο, κοινή ονομασία του ανθρακικού μολύβδου. Τον ανθρακικό μόλυβδο σε μορφή λευκής σκόνης τον χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Ελλάδα για τη λεύκανση της επιδερμίδας και ήταν γνωστός ως τμίμη ή στίβη. Σήμερα που τα υλικά του μακιγιάζ ποικίλουν, συνηθίζεται να λέγονται ψιμύθια και τα έγχρωμα υλικά και κυρίως αυτά που είναι σε μορφή σκόνης.

Το γνωστό σε όλους μας στυλό Bic έχει μεγάλη ιστορία, όμως δεν ήταν το πρώτο που παράχθηκε. Ο δημιουργός του, ο Μαρσέλ Μπιχ, βασίστηκε σε ένα προγενέστερο μοντέλο, που είχε αναπτυχθεί από κάποιον που αναζήτησε ένα καλύτερο τρόπο γραψίματος.

Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για στυλό διαρκείας χορηγήθηκε, το 1888, το οποίο όμως αντιμετώπισε πρόβλημα στο σύστημα τροφοδοσίας με μελάνι. Ακολούθησαν τουλάχιστον 350 ευρεσιτεχνίες, καμία όμως από αυτές δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα αυτό.

Τελικά, το πρώτο λειτουργικό στυλό διαρκείας σχεδιάστηκε το 1938 από τον, Λάζλο Μπιρό, ο οποίος είχε απηυδήσει από τις πένες που ήθελαν συνέχεια γέμισμα με μελάνι και είχαν συχνά διαρροές με αποτέλεσμα να λερώνονταν τα χαρτιά του.